St Caecilia eert 445 jaar lidmaatschap van jubilerende leden

LIESHOUT – Op een Latijns-Amerikaan bedje van Reed’s ‘Second Suite’ begeleidde het harmonieorkest van St Caecilia het verhaal van haar jubilarissen. De vereniging zette haar jubilarissen op deze bijzondere manier in het zonnetje tijdens haar slotconcert van maandagavond twee juli. Het harmonieorkest speelde de muziek, waarop interviews met de feestvierders te horen waren. En er was te vieren, maar liefst 445 jaar aan lidmaatschap!

Zoveel St Caecilia ervaring is niet te vatten in een paar korte quotes, maar toch geven deze anekdotes wel een aardig beeld van het leven als Caeciliaan. Zo is er aan hoogtepunten geen gebrek: “Heel bijzonder was het 100 jarig bestaan. De grote tent bij de kiosk, een paar ossen die opgegeten moesten worden”, het water loopt Jan Donkers (60 jaar lid) nu nog in de mond. “De eerste uitwisseling met Dotternhausen, dàt was een hoogtepunt”, ook Geert Heesakkers (40 jaar lid) weet het nog goed: “We werden zo gastvrij ontvangen met eten en drinken. Daarna werden we geacht nog een goed concert te geven, en dat lukte ook nog!”

Oud en jong
“Vijf dirigenten en tig concoursen heb ik versleten”, de club is flink veranderd in die 60 jaar lidmaatschap van Jan. Gerard van den Akker, 50 jaar lid bevestigt dat: “We hadden een snare en een paar stokken toen ik begon, nu rijden we met een hele vrachtwagen vol slagwerk”. Al is Wilke de Beer ‘slechts’ 25 jaar lid, ook zij kreeg nog les met ietwat ouderwetse methoden: “We oefenden onze stukken, maar ook de buikademhaling. Ik moest met boeken op mijn hoofd door de kamer lopen”. Of ze dat ook gedaan heeft is niet in de geschiedenisboeken terug te vinden.

Overigens kan niet alles een hoogtepunt zijn, op de vraag welk muziekstuk ritueel en per direct verbrand mag worden zijn de heren met het robijnen jubileum (Geert Heesakkers, Maarten Heesakkers en Theo Peren) unaniem: Rikudim, of ‘liefkozend ‘Ruk-a-duk’ genoemd’. “Het orkest was op het moment dat Eric Swiggers als dirigent aangesteld werd niet zo goed in onregelmatige maatsoorten, dit stuk hing daar van aan elkaar,” vertelt Theo. Rikudim viel duidelijk niet zo goed.

Sprintje bepaalde 40 jaar geleden
Waarom mensen ooit kozen voor het instrument dat ze spelen kent soms een bijzondere geschiedenis. Zo is de familie Heesakkers een bijzonder muzikale. Maarten en Geert hadden de keuze uit ‘twee instrumenten die in de berging lagen’. Maarten: “Ik heb samen met Geert hard gevochten wie welk instrument kreeg. Geert: “Ik kon net iets minder hard lopen dan Maarten. Maarten had de euphonium te pakken, er bleef één instrument over en dat was de hoorn.” Overigens is Geert later overgestapt op trompet.

Voor Jan en de vereniging heeft het zestig jarig lidmaatschap ook een donkere rand. Ad Donkers, tweelingbroer van Jan en ook zestig jaar lid, overleed in april, kort nadat hij de versierselen voor zijn jubileum opgespeld heeft gekregen. Al is Ad er niet meer bij, ook zijn zestigjarig lidmaatschap wordt gevierd. Het laatste deel van de Second Suite was maandagavond niet ‘bedekt’ met harmonieverhalen van de jubilarissen, maar werd opgedragen aan Ad.

Alles jubilarissen op een rijtje
De lijst van jubilarissen is lang en daarom zetten we ze met trots op een rijtje: Musicerende leden, 60 jaar lid: Ad Donkers en Jan Donkers.  50 jaar lid: Gerard van den Akker. 40 jaar lid: Geert Heesakkers, Maarten Heesakkers en Theo Peren. 25 jaar lid: Wilke de Beer. Deze ondersteunende leden vieren dit jaar hun jubileum: Dhr Schepers en dhr Huygens, 40 jaar lid. Mvr Vereijken en dhr van den Akker zijn 25 jaar lid